Huipputiimissä kaikki toimii. Tulosta syntyy, ja ihmiset voivat hyvin. Huipputiimin taustalla on aina toimiva ryhmädynamiikka. Lue vinkkimme ryhmädynamiikan kehittämiseen ja hio tiimistäsi timantti!
Huipputiimi koostuu jäsenistä, jotka luottavat toisiinsa, kunnioittavat tosiaan ja uskaltavat rohkeasti tuoda esiin ideoitaan ja näkemyksiään rakentavalla tavalla. He osaavat hyödyntää toistensa erilaisuutta tiimin hyväksi ja tukevat toisiaan haastavina hetkinä.
Huipputiimin jäsenet ponnistelevat yhdessä yhteisen päämäärän eteen ja ymmärtävät, mikä on tiimin tarkoitus: miksi olemme tiimi, emmekä joukko yksilöitä.
Huipputiimit saavat tutkitusti parempia tuloksia aikaan. Innovointikyky kasvaa, ja tiimi sietää paremmin vastoinkäymisiä.
Myös yksilöt voivat hyvin, koska he saavat kokea kuuluvansa joukkoon ja olevansa hyväksyttyjä sellaisena kuin ovat. Se lisää halua sitoutua ja panostaa.
Miten tällaiseen jokaisen tiimin unelmatilanteeseen päästään? Salaisuuksia on kaksi: psykologinen turvallisuus ja ryhmädynamiikka.
Tässä blogissa paneudumme huipputiimin ryhmädynamiikan hiomiseen.
Ryhmädynamiikan kehittäminen
Hyvän ryhmädynamiikan perusta ovat luottamus ja kunnioitus toisia kohtaan – aivan kuten ne ovat minkä tahansa toimivan ihmissuhteen perusta.
Luottamuksen rakentamiseksi ja ryhmädynamiikan kehittämiseksi tiimi tarvitsee sekä tiimiläisten itsetuntemuksen ja tunnetaitojen kehittämistä että avointa, rehellistä ja rakentavaa vuorovaikutusta.
Askel 1: Yksilön persoonallisuuden ja toimintatapojen ymmärtäminen
Huipputiimi rakentuu hyvällä itsetuntemuksella varustetuista yksilöistä.
He ymmärtävät omaa persoonallisuuttaan ja toimintatapojaan ja hahmottavat, miten heidän oma toimintansa vaikuttaa ryhmän dynamiikkaan ja muiden tiimiläisten kokemaan turvallisuuden tunteeseen.
Heillä on kykyä asettua toisten asemaan ja he ymmärtävät toisten tiimiläisten erilaisuutta ja erilaisia mielipiteitä.
Kun jokainen tiimin jäsen ymmärtää oman käytöksensä merkityksen ryhmädynamiikkaan, syntyy itseään ruokkiva positiivinen kehä. Se kantaa myös vaikeina hetkinä, joita nykypäivän työelämässä väistämättä riittää.
Ryhmädynamiikan ja tiimin kehittäminen lähteekin siis aina liikkeelle tiimiläisten itsetuntemuksen parantamisesta.
Minkälainen on persoonallisuuteni? Miten reagoin asioihin stressaantuneena? Mitkä ovat juuri minulle tyypillisiä tapoja toimia? Ovatko nämä rakentavimmat tavat, vai voisinko toimia toisin?
Askel 2: Ryhmän toimintatapojen ymmärtäminen ja avoin keskustelu
Seuraavaksi on aika paneutua yhdessä ryhmän toimintatapoihin. Tarvitaan avointa keskustelua.
Minkälainen ryhmä yksilöitä ja persoonia me olemme tiiminä? Mikä on meille tiiminä helppoa ja mikä vaikeaa? Miten toimimme vaikeissa tilanteissa?
Ovatko toimintatapamme parhaita mahdollisia, vai kannattaisiko niitä muuttaa?
Vaikeista tilanteista ja tiimin kipukohdistakin on uskallettava puhua ääneen – yhdessä. Ovatko ongelmana epäselvät roolit, lopahtanut tiimihenki vai kireä tunnelma? Mitä on ongelmien taustalla? Miten jokainen tiimin jäsen yksilönä voi vaikuttaa tilanteen parantamiseen?
Askel 3: Uusien käytäntöjen opettelu
Hyvä tiimidynamiikka edellyttää avointa vuorovaikutusta. Se kaipaa käytännön harjoitusta.
Esimerkiksi rakentavan palautteen antamista ja vastaanottamista voi harjoitella vertaisparin kanssa.
Yhdessä tiimin kesken voidaan pohtia esimerkiksi sitä, mistä kukin tuntee aitoa ylpeyttä osana tätä tiimiä. Kokeilkaapa – saatatte yllättyä.
Askel 4: Tavoitteet ja seuranta
Ryhmädynamiikan kehittäminen vaatii sitkeyttä. Siinä auttaa, kun yhdessä sovitaan muutama painopistealue, joihin keskitytään kerrallaan ja edistystä myös tuodaan näkyväksi säännöllisesti.
Mitä olemme oppineet, miten toimintamme on kehittynyt?
Tavoitteita voivat olla esimerkiksi
- Jokaisella on hyvä olla tässä tiimissä.
- Käsittelemme erimielisyydet avoimesti ja rakentavasti.
- Tuemme, kannustamme ja autamme toinen toistamme.
- Annamme toisillemme jatkuvasti palautetta.
Huipputiimin dynamiikka kuntoon ammattilaisen avulla
Ryhmädynamiikan kehittämisen avain on avoimessa keskustelussa. Usein etenkin vaikeita tilanteita on helpompi käsitellä ulkopuolisen läsnä ollessa.
Emergy® TIIMI -valmennuksessa sukelletaan yhdessä ryhmädynamiikkaa kehittävien harjoitusten ja keskustelujen pariin ja opitaan keinoja rakentavaan vuorovaikutukseen. Valmennus sopii kaikenkokoisille tiimeille.