Liiallinen tunnollisuus yhdistettynä suureen sydämeen voi aiheuttaa johtajalle jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta. Välittävä ja hyvä johtaja tai esihenkilö uskaltaa myös vastuuttaa työntekijöitään riittävästi mukaan ongelmatilanteiden ratkaisuun. Aloita oman johtajuuden kehittäminen näillä vinkeillä!
Riittämättömyys on yksi yleisimpiä työelämän tunteita. Tiimiläisistään välittävä johtaja tai esihenkilö haluaa, että työyhteisössä kaikilla olisi hyvä olla, mutta joskus mikään ei tunnu riittävän.
Töissä ei tarvitse olla koko ajan kivaa. Yrityksellä ja tekemisellä on liiketoiminnalliset tavoitteet.
Jos kaikki tiimiläiset eivät yllä haluttuun suoritustasoon ja tavoitteisiin, on hyvän johtajan pysähdyttävä miettimään, onko aidon välittämisen tukena riittävästi vastuuttamista – onko niin sanottu johtajuuden ”loving pressure” tasapainossa.
Avaa alisuoriutuminen
Alisuoriutuminen on abstrakti käsite, joka pitää ensin avata työntekijälle.
Keskustelu kannattaa aloittaa konkretisoimalla ensin tiimin tavoitteet: voit esimerkiksi käsillä havainnollistaa tavoitetason ja sen alle tason, johon työntekijä on yltänyt. Tällöin henkilön on helpompi ymmärtää, mistä on kyse.
Kysy sen jälkeen, miten minä voin esihenkilönä auttaa sinua tämän kuilun umpeen kuromisessa. Muista jatkaa kysymällä työntekijältä, mitä hän itse aikoo tehdä jatkossa, jotta kuilu kuroutuu umpeen.
Näin ei ajauduta juupas-eipäs-väittelyyn, vaan esihenkilö voi osoittaa aidosti välittävänsä henkilöstä ja samalla vastuuttaa hänet mukaan ratkaisemaan ongelman.
On välinpitämättömyyttä jättää heikosti suoriutuva työntekijä yksin.
Välitä aidosti
Joskus heikon työsuorituksen taustalla on yksityisasioita. Yksityiselämän ongelmia ei voi erottaa työelämästä, sillä ihminen on aina työssä kokonaisena itsenään.
On aitoa välittämistä käydä keskustelua, osoittaa kiinnostusta ja halua ymmärtää. Vaaditaan työntekijän tuntemista ihmisenä ja yksilöllistä johtamista, jotta ymmärretään, mikä on sopiva taso välittämistä ja toisaalta vastuuttamista.
Keskustelun ei tulisi olla kertaluontoista, vaan parhaimmillaan se on säännöllistä ja luonteva osa arkea. Kun työntekijä kokee tulleensa kohdatuksi ja ymmärretyksi haastavissakin tilanteissa, vahvistuu luottamus johtajan ja johdettavien välillä.
Kohtaa arvostavasti
Jokainen ihminen haluaa kokea olevansa arvostettu, silloinkin kun suoriutumiseen tai toimintaan liittyy kritiikkiä. Hyvä johtaja muistaa haastavissakin keskusteluissa kohdata toisen arvostavasti. Silloin kritiikki on helpompi hyväksyä ja ottaa onkeensa.
Tärkeää on myös seuranta ja edistymisen näkyväksi tekeminen. Tästä syntyy arvostuksen kokemus.
Aito välittäminen ja vastuuttaminen ovat myös osoitus arvostuksesta.
Oman johtajuuden kehittäminen voi alkaa tästä!
Millainen on hyvä johtaja? Mitä tarkoittaa tunnejohtaminen ja miten minä voin kehittää omaa johtajuuttani? Miten voin auttaa tiimiläisiäni suoriutumaan paremmin uupumatta itse?
Lue lisää Emergy® JOHTO -valmennuksestamme.