Työpaikalla ilmenevät tunteet ovat avain ihmisten hyvinvointiin ja työssä onnistumiseen. Tunteet eivät ole vain ohimeneviä hetkiä, vaan kertovat siitä, miten ihmisten perustarpeet kohtaavat työn vaatimukset ja ympäristön asettamat puitteet. Tunnistamalla voimat tunteiden taustalla pystyt ymmärtämään, mistä työpaikalla esiintyvät tunnereaktiot syntyvät, ja saat lisää ymmärrystä siitä, miten niihin vaikutetaan.
Psykologiset perustarpeet – muutakin kuin fyysistä selviytymistä
Me kaikki ymmärrämme hyvin, että ihmisillä on tiettyjä fysiologisia perustarpeita. Meidän kaikkien on saatava ruokaa, vettä ja unta. Jos näitä tarpeita ei täytetä, me kuolemme. Mutta yllättävän monelle on epäselvää, että ihmisillä on myös tietynlaisia psykologisia perustarpeita: haluamme tulla nähdyksi ja kuulluksi, kaipaamme arvostusta, haluamme kuulua johonkin, haluamme olla jollain tapaa tärkeitä ja tehdä jotain merkityksellistä.
Jos nämä psykologiset perustarpeet eivät tule täytetyiksi, tunne-elämämme latistuu, innostus häviää, mielekkyyden ja merkityksellisyyden tunne katoavat – alamme voida huonosti.
Tunteet: Ikkuna tarpeisiin
Tunteet eivät synny tyhjästä – ne kertovat meille, miten asiat edistyvät suhteessa tahtomiseemme. Positiiviset tunteet nousevat usein siitä, että asiat etenevät toivotusti, kun taas negatiiviset tunteet viestivät esteistä ja tyytymättömyydestä.
Tunteiden avulla voimme myös oppia ymmärtämään, mitä itse kukin tarvitsee voidakseen hyvin ja menestyäkseen työssään.
Tämä on yksi tunnejohtamisen kulmakivistä: sen sijaan että keskittyisimme vain käytökseen, opimme katsomaan sen taakse ja ymmärtämään, mikä sen todella aiheuttaa.
Psykologiset perustarpeet työelämässä – mitä me kaikki kaipaamme?
Työelämässä on tärkeää tunnistaa seitsemän psykologista perustarvetta, jotka vaikuttavat siihen, miten hyvin ihmiset viihtyvät ja onnistuvat työssään.
Näiden tarpeiden huomioiminen auttaa rakentamaan aidon yhteyden kollegoihin, tiimiläisiin tai asiakkaisiin ja luomaan ilmapiirin, jossa jokainen voi kokea työnsä merkitykselliseksi ja kokea olevansa arvostettu.
Olemme kehittäneet eri tarvemalleihin pohjautuvaa ja työelämään sovellettavan työkalun, jota kutsumme KYARHEM-malliksi. Se tarjoaa käytännöllisen lähestymistavan ymmärtää ja huomioida seitsemän perustarvetta, joita jokainen ihminen haluaa: Kiinnostus, Ymmärrys, Arvostus, Reiluus, Hallinta, Edistyminen ja Merkitys.
1. Kiinnostus – Tuntea itsensä nähdyksi
Kiinnostuksen tarve on meille ihmisille perustavanlaatuinen – jokainen meistä haluaa tulla nähdyksi. Kiinnostuksen puute voi saada ihmisen tuntemaan itsensä näkymättömäksi, ja tämä heikentää motivaatiota ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Aito kiinnostus näkyy arjessa pieninä tekoina: tervehtimisenä, kuulumisten kysymisenä ja osoittamalla kiinnostusta toisen ajatuksiin. Työpaikalla kiinnostuksen puute voi tehdä ihmisistä näkymättömiä ja heikentää heidän sitoutumistaan.
2. Ymmärrys – Tuntea itsensä kuulluksi
Ymmärretyksi tuleminen on rauhoittavaa ja luo pohjan luottamukselle. Ihmiset eivät aina kaipaa valmiita ratkaisuja, vaan haluavat ensisijaisesti, että joku kuulee ja ymmärtää heidän huolensa. Aidosti kuunteleva esihenkilö tai kollega voi luoda tilanteita, joissa henkilö kokee olonsa rauhoittuneeksi ja tuetuksi. Kuuntelu ja ymmärrys synnyttävät luottamusta, ja ne auttavat toista tuntemaan, että hänen kokemuksensa on arvokas.
3. Arvostus – Kokea olevansa tärkeä
Arvostuksen kokemus motivoi ihmisiä antamaan parastaan. Työntekijä, joka tuntee itsensä arvostetuksi, kokee työssään merkityksellisyyttä ja omistautumista. Arvostus voi näkyä kiitoksena, tunnustuksena tai jopa pienenä eleenä, jolla osoitetaan, että hänen panoksensa on huomattu. Osoittamalla arvostusta herätät paljon positiivisia tunteita, kuten ylpeyttä, kiitollisuutta ja myötätuntoa. Arvostuksen puute vastaavasti herättää herkästi häpeää ja surua.
4. Reiluus – Kokemus oikeudenmukaisuudesta
Epäreiluuden kokemukset herättävät nopeasti voimakkaita negatiivisia tunteita. Oikeudenmukaisuuden kokemus on tärkeä luottamuksen rakentamisessa, sillä työympäristössä, jossa ihmiset kokevat olevansa tasavertaisia, syntyy vähemmän ristiriitoja. Reiluuden kokemuksessa on tärkeä muistaa, että se on kokemus. Ei ole aina selvää, mikä on oikeasti reilua – se riippuu henkilön arvoista. Toisen mielestä tiimin uudet säännöt ovat oikein reilut. Toisen mielestä ne ovat epäreilut ja suosivat muita. Reiluus on tunneperäinen kokemus.
5. Hallinta – Kokemus oman työn hallinnasta
Hallinnan tarpeesta puhutaan usein myös nimillä autonomian tarve tai kontrollin tarve, mutta olennainen sisältö on sama: me kaikki haluamme kokea, että hallitsemme tilannetta ja elämäämme jotenkin. Jos ei muuten, niin päättämällä itse, että suostumme muiden ihmisten tai olosuhteiden hallittaviksi. Hallinnan tunteen menettäminen herättää monia ikäviä tunteita, kuten häpeää, ahdistusta ja pelkoa.
6. Edistyminen – Tunne kehittymisestä
Edistymisen tunne liittyy läheisesti jo ylempänä käsiteltyyn hallinnan tunteeseen. Oikeastaan edistymisen tunne on lisääntyvää hallinnan tunnetta. Edistymisen tunne on merkittävä nimenomaan sisäisen motivaation lisääjä. Työssä ja oppimisessa hallinnan tunne on hieno juttu, mutta vasta kokemus hallinnan tunteen lisääntymisestä herättää suuria positiivisia tunteita.
7. Merkityksellisyys – Kokemus työn arvosta ja sen merkityksellisyydestä
Merkityksellisyyden tunne on keskeinen motivaatiotekijä työssä ja oppimisessa. Ihmiset motivoituvat parhaiten, kun he kokevat, että se, mitä he tekevät, on merkityksellistä ja että he ovat itse tärkeä osa kokonaisuutta. Ihmiset ovat valmiita käymään läpi monenlaisia epämieluisiakin tunteita, kun asiat, joita tavoitellaan, tuntuvat merkityksellisiltä. Oppimisen ja motivaation taustalta tiedämme, että merkitykselliset tavoitteet luovat sisäsyntyistä innostusta ja muita positiivisia tunteita.
Kohti hyvinvointia työelämässä
Kun ymmärrämme tunteiden ja psykologisten perustarpeiden merkityksen, meillä on mahdollisuus luoda työpaikkoja ja -yhteisöjä, joissa ihmiset voivat hyvin ja kokevat työnsä merkitykselliseksi.
Tunteiden taustalla vaikuttavien voimien tunnistaminen avaa uusia mahdollisuuksia kohdata työkavereita, tiimiläisiä ja asiakkaita aidosti. Näin emme ainoastaan paranna työpaikan ilmapiiriä, vaan myös sitoutamme ja motivoimme ihmisiä työskentelemään yhteisten päämäärien eteen, joka heijastuu hyvänä henkenä myös asiakkaille ja yhteistyökumppaneille asti.
Haluatko tietää lisää?
Me Emergyllä valmennamme työyhteisöjä kuuntelemaan, tuntemaan, ymmärtämään ja toimimaan ajatuksella. Lue lisää valmennuksistamme ja ota yhteyttä!