Psykologinen turvallisuus on tärkein huipputiimin ominaisuus. Uuden kehittäminen ja tuloksen tekeminen onnistuvat parhaiten ilmapiirissä, jossa työntekijät uskaltavat kysyä, kokeilla, epäonnistua ja oppia virheistä ilman pelkoa häpeästä. Lue tästä, mistä työyhteisön psykologisen turvallisuuden tason voi tunnistaa ja miten sitä voi kehittää.
Mitä on psykologinen turvallisuus?
Psykologisella turvallisuudella tarkoitetaan ilmapiiriä, jossa ihminen kokee turvalliseksi kysyä, kokeilla, epäonnistua ja olla eri mieltä. Sen perustana on luottamus.
Aihetta on tutkittu paljon ja on todettu, että psykologinen turvallisuus on tiimien ja työyhteisöjen tärkein menestystekijä. Vaikka tiimillä olisi kuinka hyvät ja selkeät tavoitteet ja prosessit, siitä ei tule huipputiimiä, jos psykologinen turvallisuus puuttuu.
Parhaat tiimit eivät tee virheetöntä työtä, vaan parhaissa tiimeissä virheet uskalletaan tuoda esille: epäonnistumisista uskalletaan kertoa ja ne nähdään oppimiskokemuksina. Sen sijaan heikommin suoriutuvissa tiimeissä häpeän pelko saa ihmiset peittelemään virheitään.
Huipputiimeissä ei ole häpeän pelkoa!
Tunnistat korkean psykologisen turvallisuuden siitä, että työntekijä:
- laittaa täysillä itsensä likoon
- uskaltaa kysyä ja epäonnistua
- kokee olevansa osa joukkoa ja arvostettu omana itsenään
- uskaltaa olla eri mieltä ja kyseenalaistaa tarvittaessa työyhteisön nykyisiä käytäntöjä.
Hälytysmerkkejä alhaisesta psykologisesta turvallisuudesta:
- Looppipalaverit eli kehää kiertävät, toistuvat palaverit, joissa samat asiat palaavat agendalle. Tämä kuvastaa näennäistä sitoutumista ja pintaa raapivaa keskustelua. Jokin estää etenemisen, eivätkä ihmiset oikeasti uskalla kertoa, mitä mieltä ovat asiasta.
- Ihmiset puhuvat eri asioita kasvokkain ja toistensa selän takana.
- Palautetta täytyy pyytää anonyymisti.
- Ohjausryhmään tuodaan pelkkiä hyviä uutisia. Tämä ei ole aina todellisuutta – mutta välillä häpeä ja kasvojen menetyksen pelko ohjaavat toimintaa, eikä todellista tilannetta ja haasteita uskalleta tuoda esille.
- Ongelmien painaminen villaisella tai niistä vaikeneminen.
Johtaja: toimi näin!
Johtajien ja esihenkilöiden toiminnalla on suuri merkitys tiimin psykologiseen turvallisuuteen.
Keskeistä on rohkaista työntekijöitä tuomaan omat näkemyksensä esiin ja rakentaa luottamusta.
Siispä johtaja: Kannusta alaisiasi puhumaan vaikeista asioista ja kiitä ongelmakohtien esiintuomisesta. Tuo esiin omia heikkouksiasi ja kerro avoimesti myös omista virheistäsi. Suhtaudu epäonnistumisiin oppimiskokemuksena.
Muista myös sanoittaa omaa toimintaasi: ”En kysele asioiden edistymisen perään siksi, etten luottaisi, vaan siksi, että saisin paremman tilannekuvan ja pystyisin auttamaan.”
Lue myös vinkkimme työilmapiirin parantamiseen.
Työntekijä: sinäkin voit vaikuttaa
Johdon toiminnalla on suuri merkitys, mutta herkästi unohtuu, että ihan jokainen työyhteisön jäsen vaikuttaa työpaikan psykologiseen turvallisuuteen omalla toiminnallaan.
Yksilön valinnoilla on vaikutusta esimerkiksi kollektiiviseen kokemukseen osallistumisesta. Jos Teams-palaverissa kukaan ei jaksa osallistua, minkälainen kollektiivinen vaikutus sillä on? Päätöksenteko ei ole tehokasta, jos kukaan ei osallistu keskusteluun.
Siispä seuraavan kerran, kun huomaat, että sinulla on idea tai kysymys, mutta et sano sitä ääneen, pohdi miksi. Mikä estää, mitä pelkäät? Voisiko oman ajatuksen ääneen sanominen rohkaista myös kollegoja kertomaan omia ideoitaan?
Uskallatko olla rehellinen ja tarvittaessa eri mieltä ja tuoda omat näkemyksesi esiin?
Joskus oma tulkinta tiimin psykologisen turvallisuuden tilasta voi olla myös väärä. Taustalla vaikuttavat muun muassa aiemmat kokemukset muista työpaikoista ja jopa omat lapsuuden kokemukset.
Oma näkemys kannattaakin aina testata käytännössä ja kysyä itseltään: Onko oikeasti totta, että en voi kysyä tyhmiä kysymyksiä? Rangaistaanko minua todella, jos teen virheen?
Hiotaan yhdessä teille huipputiimi!
Psykologinen turvallisuus ei tarkoita, että kaikilla olisi koko ajan kivaa. On tärkeää pystyä erottamaan ongelmista puhuminen ja niissä jatkuva vellominen.
Intensiivisessä Emergy® TIIMI -valmennuksessa tiimiin rakentuu avoin ja luottamuksellinen henki, jossa on korkea psykologinen turvallisuus.
Kattavassa Emergy® JOHTO -valmennuksessa esihenkilöt oppivat, miten he voivat tukea työyhteisön psykologista turvallisuutta.
Lue lisää ja lähde opastuksellamme hiomaan tiimistänne timantti!