Emergyn, Aalto-yliopiston ja Jyväskylän yliopiston TUNTO2-tutkimushanke loi kansainvälisesti merkittävää, uutta tietoa työelämän kehittämiseen ja osoitti, että tunnetoimijuus, eli tunteisiin liittyvä osaaminen ja tekeminen edistävät strategian toimeenpanon onnistumista.
Uusia strategioita esitellään yrityksissä jatkuvasti, mutta vain 70 prosenttia niiden toteuttamisesta onnistuu. Tutkimusten mukaan syyt ovat usein inhimillisiä, ja esimerkiksi tunnetason sitoutumista tai merkityksellisyyden luomista ei osata huomioida strategiatyössä.
Emergy oli mukana tutkimus- ja kehityshankkeessa valmentamassa ja selvittämässä, miten tunnetaidoilla voidaan vaikuttaa strategian toimeenpanoon.
TUNTO2-hanke: tunnetoimijuus ja strategia
Emergyn, Aalto-yliopiston ja Jyväskylän yliopiston yhteisen Tunto2-hankkeen tavoitteena oli selvittää, voiko tunnetoimijuus edistää strategian toimeenpanon onnistumista yrityksissä.
Tunnetoimijuus
- tarkoittaa tunteiden (omien ja muiden) tiedostamista, ymmärtämistä ja huomioonottamista toiminnassa, vuorovaikutuksessa ja organisaation käytänteissä.
- on sekä yksilöiden että työyhteisön kollektiivista osaamista ja toimintaa.
Hanke toteutettiin vuosina 2021–2023. Tutkimuksen rahoitti Työsuojelurahasto.
Hanke oli jatkoa Emergyn ja Jyväskylän yliopiston yhteiselle Tunto-hankkeelle, jolla pystyttiin osoittamaan tunnetoimijuuden olevan myönteisesti yhteydessä tunnetason sitoutumiseen, muutoksen toteuttamiseen, työn imuun ja tunneilmaston kehittymiseen.
Mukana edelläkävijäorganisaatioita
Mukaan hankkeeseen valikoitui kolme suomalaista edelläkävijäorganisaatiota:
- Mölnlycke – Maailman johtavia kertakäyttöisten kirurgisten- ja haavanhoitotuotteiden lääketieteellisiä tuotteita ja ratkaisuja toimittava yritys.
- VTT – Yksi Euroopan johtavista tutkimuslaitoksista, jonka tehtävänä on edistää tutkimuksen ja teknologian hyödyntämistä ja kaupallistamista elinkeinoelämässä ja yhteiskunnassa.
- Endress+Hauser – Endress+Hauser on mittaus- ja säätöteknologiaan, palveluihin ja prosessiautomaation ratkaisuihin keskittynyt maailmanlaajuinen markkinajohtaja.
Tunnetaitoja työpajoista
Emergy toteutti osallistujayrityksissä “Tunnetoimijuus strategian toimeenpanon apuna” -ohjelmakokonaisuuden.
Tämä tunnetoimijuuteen keskittyvä interventio koostui:
1) tunnetaitoihin keskittyvistä työpajoista, joissa opiskeltiin tunteiden ja tunnetaitojen roolia strategian toimeenpanossa ja
2) case-klinikoista, joissa harjoiteltiin tunnetaitojen soveltamissa arjen tilanteissa.
Käytännönläheisen työskentelyn tarkoituksena oli tarjota osallistujayritysten esihenkilöille ja johtajille arjen työkaluja tunnetaitoisempaan johtamiseen ja vaikuttavampaan strategian toimeenpanoon.
Emergyn tunnetaitovalmentajina hankkeessa toimivat Jarkko Rantanen ja Ira Leppänen.
Työpajoja järjestettiin hankkeen aikana yhteensä 80. Kaikkineen hankkeessa oli mukana lähes 250 strategian henkilöjohtamisen rooleissa toimivaa esihenkilöä sekä noin 50 muissa avainrooleissa toimivaa työntekijää.
Lisäksi kokonaisuuteen kuului tunneilmaston lähtötasomittaus, tutkimuksen aikaisia mittauksia ja haastatteluja sekä jälkimittaukset. Tutkimusosuuden toteuttivat Aalto-yliopiston ja Jyväskylän yliopiston tutkijat.
Kansainvälisesti merkittävää tietoa johtamisen tueksi
Tutkimus vahvisti, että tunnetoimijuus todella vahvistaa strategiaan sitoutumista.
Ymmärtämällä paremmin tunteiden roolia strategisessa muutoksessa voidaan kehittää tarkoituksenmukaisempia johtamismalleja ja saada henkilöstö sitoutumaan muutokseen paremmin.
Vuoden seurantajakson jälkeen huomattiin, että mitä vahvempi oli tunnetoimijuus sitä vahvemmin oltiin sitouduttu strategiseen muutokseen ja sitä vahvemmin sitä toteutettiin.
Lisäksi: mitä myönteisempi oli henkilön kokemus siitä, huomioidaanko ja sallitaanko työpaikalla kaikenlaisia tunteita ja keskustellaanko niistä rakentavasti, sitä voimakkaammin hän koki, että organisaation strategia näkyy työpaikan arjen puheissa ja teoissa.
Tarkemmin tutkimuksen tuloksista voit lukea TUNTO2-hankkeen loppuraportista.
Emergy valmentaa TUNTO2-hankkeen opein
Emergy valmentaa työyhteisöjä ottamaan tunteet paremmin huomioon työelämässä. Käytämme valmennuksissamme samoja metodeja, kuin Tunto2-hankkeen valmennuksissa.
Tutustu valmennuksiimme!