Työssä jaksaminen – 6 vinkkiä, miten tunnetaidot auttavat

Työelämä on jatkuvassa muutoksessa, ja monilla työpaikoilla ajan tasalla pysymisen paine ja vaatimukset tehokkuudesta kasvavat kilpaa. Tällaisessa ympäristössä jaksat vain, jos osaat kuunnella itseäsi ja hyödyntää tunnetaitoja töissä.

Muutoksen vauhti nykytyöelämässä on hurja: teknologiat kehittyvät, tekoäly valtaa alaa ja globaalissa kilpailussa pärjääminen pakottaa jatkuvaan kehittämiseen ja kehittymiseen – ja tietenkin tehokkuuteen ja kustannustehokkuuteen.

Miten tällaisessa jatkuvassa muutoksessa ja ajan tasalla pysymisen paineessa huolehditaan omasta työssäjaksamisesta?

Klassiset opit työssäjaksamiseen, eli

  • selkeät työnkuvat ja -tehtävät sekä
  • selkeät tavoitteet

ovat yhä vaikeampia määrittää.

Kompleksisessa työympäristössä työn tavoitteet voivat muuttua nopealla tahdilla, eikä selkeitä rooleja tai työnkuviakaan välttämättä ole olemassa.

Näistä vanhoista, tutuista keinoista kannattaa mahdollisuuksien mukaan pitää kiinni, mutta rinnalle tarvitsemme entistä enemmän sitä, että osaamme

  • itse tunnistaa, miltä minusta kulloinkin tuntuu ja
  • tuoda tunteet mukaan työelämään.

Koostimme kuusi tunnetaitoista vinkkiä, joiden avulla jaksat työelämässä paremmin.

(Mutta ennen niihin siirtymistä haluamme vielä muistuttaa, että on tietenkin työnantajan vastuulla huolehtia, että jokaisen työmäärä on kohtuullinen ja puitteet työn tekemiselle uupumatta ovat kunnossa.)

 

1. Opi tunnistamaan tunteitasi

Miltä työnteko ja töissä oleminen tänään minusta tuntuvat? Mitkä ovat olleet viimeisen kuukauden ajan yleisimpiä tunteitani töissä?

Tunteet ovat helposti hahmoton möykky sisällämme. Tuo möykky alkaa saada muotoa, kun tunteita alkaa nimetä.

Olenko ahdistunut, turhautunut vai vihainen? Tai innostunut, tyytyväinen vai ylpeä?

Omaa jaksamista helpottaa, kun osaa tunnistaa, miltä työnteko tuntuu. Silloin voi myös helpommin nähdä, mitä viestejä tai tarpeita tunteiden taustalla on.

 

2. Puhu tunteista töissä

Yhtä tärkeää kuin omien tunteiden tunnistaminen, on myös omien tunteiden ja kokemusten jakaminen kollegoiden kanssa.

Se lisää ymmärrystä ja usein tuottaa myös suunnatonta helpotusta: huh, en olekaan yksin tunteideni kanssa – muutkin kokevat täällä samoin!

Työelämä tarvitsee enemmän inhimillisyyttä ja tunteista puhumista, koska tunteet ovat ja vaikuttavat työpaikalla – puhuttiin niistä tai ei.

 

3. Ryve positiivisessa

Negatiivinen tunnetila kaappaa huomiomme positiivista tunnetilaa herkemmin. Syntyy negatiivinen vääristymä, jossa huomaamme vain kurjat asiat ja sivuutamme kaiken hyvän ympärillämme.

Voi olla hankalaa huomata, että itse asiassa kaiken ahdistumisen, turhautumisen, ärtymisen ja väsymisen keskellä töissä on myös paljon hyviä tunteita.

Esimerkiksi se hetki, kun kohtasin käytävällä kollegan ja nauroimme yhdessä; tai se helpotuksen tunne, kun sain yhden työtehtävän valmiiksi.

Välillä on hyvä tietoisesti kuulostella, minkälaisia positiivisia tunteita työpäiviin kuuluu.

Kun huomaat pieniäkin helpotuksen, innostuksen tai riemun hetkiä, älä päästä niitä karkuun. Pysähdy tunteeseen hetkeksi – ryve siinä edes puoli minuuttia – tunnustele, miltä tuntuu olla riemastunut tai helpottunut.

Hyvään tunteeseen keskittymällä se vahvistuu, ja alat vähitellen myös huomata positiivisia asioita helpommin.

 

4. Lisää hallinnan tunnetta

Jos työpäiväsi tuntuvat kaoottisilta ruuhkasumpuilta, pohdi, millä keinoin voisit lisätä niihin edes hitusen hallinnan tunnetta.

Voisitko aamulla kirjoittaa tarralapulle, mikä on yksi, tärkein asia, jonka tämän päivän aikana haluat saada aikaan? Liima lappu johonkin, mistä näet sen (vaikka näytön reunaan), ja kun asia on hoidettu, poista lappu.

Tekemätön työ kuormittaa, mutta valmiiksi saatu tehtävä vapauttaa energiaa. Siksi se kannattaa myös tietoisesti huomata.

Toinen hyvä keino on pysähtyä aika ajoin pohtimaan, onko tämä, mitä juuri nyt teen, oikeasti tärkeää.

 

5. Unohda multitaskaaminen – työskentele tunteidesi mukaan

Aivotutkijat ovat hyvin yksimielisiä siitä, että multitaskaaminen on tehotonta, ja fokuksen vaihtaminen jatkuvasti on jo itsessään hyvin rasittavaa.

Tee siis tietoinen päätös, että teet vain yhtä asiaa kerrallaan. Olet tehokkaampi ja jaksat paremmin.

Pohdi lisäksi, onko tunnetilasi sopiva juuri sen työtehtävän tekemiseen, jota olet tekemässä. Se on tärkeää, koska tunteet vaikuttavat oleellisesti suorituskykyymme ja aivojemme toimintaan.

Negatiivisella tunnetilalla ajattelumme kapeutuu ja laajojen asiakokonaisuuksien hahmottaminen on hankalaa. Positiivisella mielellä luovuus pääsee irti.

Tee siis tunnetason tsekki: minkälaista toimintaa tunnetilani tällä hetkellä mahdollistaa? Onko tunnetilani esimerkiksi sellainen, että pystyn ajattelemaan monipuolisesti ja joustavasti?

Jos vastaus on ei, sinun on ensin saatava itsesi rauhoittumaan tai vapautumaan, jotta mieli lähtee toimimaan kunnolla.

Tai jos olo tuntuu hyvin ahdistuneelta tai ärtyneeltä, voi silloin olla hyvä tehdä rutiininomaisia töitä, jotka on vain hoidettava pois alta isompia ajattelematta

 

6. Pidä huolta mikropalautumisesta

Milloin olet viimeksi tuntenut itsesi todella levänneeksi?

Eilen tai viime viikonloppuna? Hyvä.

Jos sen sijaan et oikein muista, palautumiseen on syytä alkaa kiinnittää huomiota.

Nykytyöelämä ohjaa meitä usein ajattelemaan, että palautuminen tapahtuu vain työelämän ulkopuolella. Työ ei kuitenkaan ole irrallaan yksilön hyvinvoinnista.

Siksi palautumista pitää tapahtua paitsi vapaa-ajalla (arki- ja syväpalautuminen) myös työpäivien aikana (mikropalautuminen).

Jokainen työpäivä kaipaa mikropalautumista: pieniä hengähdyshetkiä, jolloin pysähdyt aidosti kuuntelemaan, miten voit ja jaksat ja miltä sinusta tuntuu.

Mikropalautumista voi olla kahvitauko, jolloin oikeasti päästät irti töistä, etkä hörpi kupillista koneen ääressä.

Tai se voi olla vaikka vain pieni, parinkymmenen sekunnin hengittelyhetki, jolloin voit huoahtaa ja kuulostella olotilaasi.

Kun mikropalautumisia tekee säännöllisesti ja useita kertoja päivässä, keho oppii pääsemään palautumisen tilaan yhä nopeammin.

 

Et voi jaksaa varastoon – mutta tunnetaitoja voit opetella

Olisipa ihanaa, jos joskus voisi syödä, nukkua tai jaksaa varastoon! Mutta harmillisesti niin ei voi tehdä.

Vaikka kuinka lepäisit ennen tiukkaa työrupeamaa, et silti jaksa puurtaa viikkokaupalla pysähtymättä ja palautumatta. Siksi työssä jaksamiseen panostamisen olisi hyvä kuulua jollain lailla jokaiseen päivään.

Tunnetaitojen opettelu sen sijaan on kuin laittaisi jaksamista pankkiin: tunnetietoisemmin toimimalla myös jaksat työssäsi paremmin.

Jos haluat hankkia tunnetaitoja omaan jaksamisen työkalupakkiisi, tutustu Emergy® TAITO -verkkovalmennukseemme. Omaan tahtiin suoritettavassa valmennuksessa opit yli kaksikymmentä työelämässä hyödyllistä tunnetaitoa.

Ilmoittaudu myös mukaan maksuttomaan webinaariimme ’Kuinka pysyä kuskin paikalla jatkuvasti muuttuvassa maailmassa?’ (30.1. klo 09-09.45) tästä!

 

Jaa:

Katso lisää:

Kohtaatko työssäsi haastavia tunteita tai tilanteita?

Katso vinkkimme videolta

Täytä tietosi ja lähetämme sinulle sähköpostiisi linkin videoon.

Tuntuuko, että työelämä on jatkuvaa muutosten aalloissa kauhomista? Haastavatko jatkuva kiire ja epävarmuus jaksamistasi?

Tässä maksuttomassa webinaarissa Emergyn asiantuntijat keskustelevat tunteiden vaikutuksesta hyvinvointiin ja suorituskykyyn. Webinaari tarjoaa sinulle näkökulmia ja keinoja resilienssin vahvistamiseen sekä tutkitun ja palkitun ratkaisun, jolla voit kehittää valmiuksiasi kohdata ja käsitellä tunteita muutoksissa.