Työilmapiirin parantaminen: hyväksy tunne, älä ikävää käytöstä

Pahimmat konfliktit työpaikalla syntyvät niistä tunteista, jotka on yritetty lakaista maton alle. Työilmapiirin parantaminen alkaa tunteiden tunnistamisesta ja hyväksymisestä. Se on eri asia kuin ikävän käytöksen sietäminen.

Mietitäänpä hetki huippu-urheilijaa. Hänen tulee olla valmis sietämään kipua, kärsimystä ja epäonnistumisia päästäkseen tavoitteisiinsa. Sama pätee muihinkin huippuammattilaisiin: menestys ei synny ilman ponnisteluja ja vastoinkäymisiä.

Negatiiviset tunteet, kuten turhautuminen, pettymykset, ahdistus ja riittämättömyys, kuuluvat siis väistämättä myös työpaikoille.

Se, miten tunteita työpaikalla käsitellään – tai ei käsitellä – vaikuttaa oleellisesti työyhteisön ilmapiiriin.

 

Positiivisten ja negatiivisten tunteiden suhdeluku

Kaikki tunteet ovat hyödyllisiä ja usein positiivisia tunteita syntyy negatiivisten tunteiden kautta. Niitä ei siis kannata yrittää tukahduttaa tai sulkea pois.

Sen sijaan omia tunteitaan kannattaa opetella tunnistamaan kehittämällä omia tunnetaitojaan.

Olennaista niin työilmapiirin kehittämisen kuin työntekijän itsensä kannalta on se, millainen on positiivisten ja negatiivisten tunteiden suhde – eli kuinka paljon tunnemme positiivisia tunteita suhteessa negatiivisiin.

𝟐:𝟏 Keskimäärin ihmiset kokevat kaksi kertaa enemmän positiivisia kuin negatiivisia tunteita.
𝟏:𝟏 Tällä suhdeluvulla ihminen tai työyhteisö ei voi enää kovin hyvin.
𝟑:𝟏 ”Kukoistuksen” raja, jonka jälkeen ihmisen todellinen potentiaali alkaa vapautua.
𝟔:𝟏 Huipputiimeissä on tutkitusti näin korkea positiivisten ja negatiivisten kommenttien suhde.

Kun positiivisuussuhde siis nousee yli 3:1, saavutamme eräänlaisen kriittisen pisteen, jonka jälkeen positiiviset tunteet alkavat vaikuttaa toden teolla.

Tunne-elämä heijastuu suoraan suorituskykyymme!

 

Negatiivinen tunne ei oikeuta ikävää käytöstä

Jokaisella tunteella on oma viestinsä – ne sisältävät ihmiselle tärkeää tietoa ja energiaa. Kysymys onkin siitä, miten tunteisiin suhtaudumme ja miten osaamme niiden kanssa toimia.

Esimerkiksi turhautuminen syntyy, kun tahtominen on estetty. Ensimmäinen askel turhautumisen taklaamisessa on tunnistaa tuo tahtominen ja kääntää katse siihen, miten haluaisi jonkin asian olevan.

On tärkeää erottaa tunne ja käytös toisistaan. Kaikki tunteet ovat hyväksyttyjä, mutta huonoa käytöstä ei tarvitse suvaita.

Jos meillä on äksyilevä kollega, on hyvä tiedostaa, ettei hänen tunteessaan ole vikaa, mutta huono käytös ei ole sopivaa. Voimme siis hyväksyä tunteen, mutta emme ikävää käytöstä.

 

5 askelta, joilla pääset irti negatiivisesta tunteesta

  1. Hengitä ja rauhoitu. Tunne fyysisenä reaktiona kestää vain 90 sekuntia. Kun hengität rauhassa tämän ajan, ehtii tunteen suurin piikki tasoittua.
  2. Tunnista ja nimeä tunteesi. Anna tunteelle hyväntahtoista huomiota. Kun hyväksyt tunteesi, positiiviset tunteet alkavat voimistua ja negatiiviset lieventyä.
  3. Tunnista ja nimeä tarpeesi – mitä tarvitset juuri tässä hetkessä? Tämä kysymys tarjoaa ratkaisun ongelmaan ja suuntaa katseen tulevaan.
  4. Erota ulkoinen ja sisäinen maailma. Pyri erottamaan, mikä on mielen vääristämää tilannetta ja mikä totta.
  5. Pyri katsomaan tilannetta etäämmältä. Onko tämä asia pahinta, mitä sinulle on koskaan tapahtunut? Jos miettisit tunnetilaasi kymmenen päivän, kymmenen viikon tai kymmenen vuoden päästä, niin muistaisitko sitä enää lainkaan? Jos sinusta tuntuu vielä tämän jälkeen, ettet selviä tunteen kanssa, pyri kestämään tunnetta yksi hengitys kerrallaan.

 

Onko työilmapiirin parantaminen agendalla?

Onko työyhteisössäsi kitkaa ihmisten välillä?

Emergy® TIIMI -valmennuksessa tiimi oppii kohtaamaan haastavat tilanteet rakentavasti.

Emergy® AVAIN -valmennuksessa esihenkilöt oppivat parantamaan vuorovaikusta ja keskustelemaan ja antamaan palautetta tavalla, mikä luo positiivista työilmapiiriä.

Jaa:

Katso lisää:

Kohtaatko työssäsi haastavia tunteita tai tilanteita?

Katso vinkkimme videolta

Täytä tietosi ja lähetämme sinulle sähköpostiisi linkin videoon.

Tunteet työssä

Haastaviin tilanteisiin valmistautuminen

Kohtaatko työssäsi haastavia tunteita tai tilanteita?

Katso vinkkimme videolta

Haluatko oppia hallitsemaan haastavia tunteita tai tilanteita tehokkaammin? Videomme tarjoaa käytännön esimerkkejä ja konkreettisia työkaluja, jotka auttavat sinua navigoimaan haasteiden läpi – hyvässä hengessä. Katso videolta miten asiantuntijamme neuvovat toimimaan vaikeissa tilanteissa!